ASTMATIČARI NE MORAJU NOSITI MASKE, A RJEĐE SE ZARAZE: Stručnjakinja s Jordanovca objasnila zašto su oni manje pogođeni

Zanimljivo je da se i kortikosteroidima, kojima se u inhalacijskom obliku liječi i kontrolira astma, u kasnijoj fazi infekcije koronavirusom liječe i njezine komplikacije, poput imunološke upale pluća.

Osobe oboljele od astme, zbog problema s disanjem ne moraju nositi maske, no usprkos tome, studija je pokazala da se rjeđe zaraze.  Prof. dr. sc. Sanja Popović-Grle, pročelnica Zavoda za alergijske i opstruktivne bolesti pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb i voditeljica Referentnog centra za astmu za Dnevnik.hr objasnila je i zašto.

“Osobe koje imaju alergijske bolesti dišnih sustava, kao i alergijsku astmu imaju manji broj receptora u plućima na koje se veže upravo virus SARS-CoV-2. Stoga se i rjeđe zaraze”, objašnjava.

Dvojak učinak kortikosteroida

Osim toga,  u razdoblju pandemije ima manje bolesnika s pogoršanjem stanja astme nego ranijih godina. Takvo se stanje, kaže prof. Popović Grle, pokazalo u cijelom svijetu. No to, naravno, ne znači da se osobe s alergijskom i drugom astmom ne mogu zaraziti. Ipak, ako se inficiraju koronavirusom, rizik od komplikacija nije veći nego kod drugih osoba, izuzev osoba s teškom astmom.

Stručnjakinja za ovu bolest naglašava kako je kod astmatičara vrlo važno i dalje uzimati lijekove.  Zanimljivo je da se i kortikosteroidima, kojima se u inhalacijskom obliku liječi i kontrolira astma, u kasnijoj fazi infekcije koronavirusom liječe i njezine komplikacije, poput imunološke upale pluća.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen