Asteroid eksplodirao u Zemljinoj atmosferi, astronomi ga uočili par sati prije udara

OMANJI asteroid je 11. ožujka eksplodirao u Zemljinoj atmosferi iznad Arktika samo nekoliko sati nakon što su ga uočili astronomi.

Astronom Krisztian Sarneczky iz opservatorija Konkoly u Budimpešti prvi je primijetio to nebesko tijelo, nazvano 2022 EB5, oko 20:20. Astronomska zajednica je nakon toga pratila putanju asteroida sve dok nije eksplodirao nad sjeveroistokom Islanda nešto poslije 22:20.

“Zbog brzog dijeljenja informacija astronomska zajednica je mogla s više pozicija promatrati asteroid i izračunati njegovu preciznu orbitu”, rekao je Mark Boslough, stručnjak za asteroide na Sveučilištu New Meksiko.

Srećom, radilo se o omanjem asteroidu koji nije predstavljao opasnost za ljude na Zemlji. Preliminarni podaci pokazuju da je imao promjer između jednog do dva metra, piše New Scientist.

“Udari asteroida ove veličine mogu se smatrati potpuno bezopasnima”

“Udari asteroida ove veličine mogu se smatrati potpuno bezopasnima. Nakon njih se obično stvaraju takozvani ‘zračni udari’ na visinama od oko 40 kilometara iznad tla”, kazao je Richard Moissl iz Ureda za planetarnu obranu Europske svemirske agencije.

Peter Brown sa Sveučilišta Western u Kanadi napisao je na Twitteru da analiza podataka pokazuje da je energija koju je oslobodio ovaj asteroid vjerojatno jednaka onoj od 2 kilotona TNT-a.

Moissl je objasnio kako događaji poput ovog omogućuju astronomima da izmjere karakteristike asteroida kao što su njegova gustoća ili sastav.

“Putem optičkog promatranja asteroida koji prolaze pored Zemlje, možda nikada nećemo saznati

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen