Analitičari: Postoje jasni znakovi da se Rusija sprema za kemijski i biološki rat

RUSKI predsjednik Vladimir Putin i njegovi bliski suradnici u više su navrata od početka invazije na Ukrajinu otvoreno prijetili ili su slali signale da bi sukob mogli eskalirati korištenjem različitih vrsta zabranjenog oružja, uključujući kemijsko, biološko i nuklearno.

Ruske snage već su optužene za korištenje kasetnog streljiva, termobaričnih raketa, također poznatih kao vakuumske bombe, i granata s bijelim fosforom protiv civilnih ciljeva u Ukrajini.

Rusko granatiranje kemijske tvornice Sumykhimprom u Sumiju 21. ožujka, u kojem su velike količine iscurenog amonijaka prisilile stanovnike da ostanu u zatvorenim prostorima, ukazuje na jedan način na koji bi Rusija to mogla učiniti. Ona bi bez upotrebe kemijskog oružja mogla izazivati kemijske kontaminacije. Istovremeno bi takve incidente, za koje bi optužila Ukrajince, mogla iskoristiti kao izgovore za vlastitu upotrebu kemijskih i bioloških otrova.

Biden: Rusija razmatra korištenje biološkog i kemijskog oružja

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je u ponedjeljak da postoje jasni znakovi da Rusija razmatra korištenje biološkog i kemijskog oružja u Ukrajini. Jedan od njih je činjenica da je Putin u više navrata lažno optužio Ukrajinu da posjeduje kemijsko i biološko oružje, rekao je, sugerirajući da bi Rusija mogla upotrijebiti kemijsko oružje i potom okriviti Ukrajinu za napad.

Biden je ustvrdio da je Putin “pritisnut uza zid” te da sada maše novim lažnim zastavicama koje, među ostalim, uključuju tvrdnje da SAD u Europi ima kemijsko i biološko oružje.

“To jednostavno nije istina. Jamčim vam”, rekao je Biden.

“On također sugerira da Ukrajina ima biološko i kemijsko oružje. To je jasan znak da razmišlja o korištenju oba. On je već koristio kemijsko oružje u prošlosti i trebali bismo paziti na ono što će se dogoditi”, rekao je Biden, poručivši da bi takvi ruski napadi imali vrlo ozbiljne posljedice “zbog ujedinjenog NATO-a”.

To ne bi bio ni prvi ni posljednjih slučaj od početka invazije da Rusija optužuje Ukrajinu da sama sebe napada.

Rusija

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen