AKO SE OVO NASTAVI, POLA EUROPE ĆE SE ZAMRZNUTI: Ključna struja nije bila ovako slaba u zadnjih 1600 godina

Istraživanje pokazuje vjerojatnost da će Golfska struja dodatno slabiti s katastrofalnim posljedicama za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, kao i za mnoge druge države

Sedimenti i uzorci iz dubine ledenjaka pokazuju kako je topla oceanska struja koja grije sjevernu Europu, slabija je nego ikada u prethodnih tisuću i šest stotina godina. Istraživanje pokazuje vjerojatnost da će struja dodatno slabiti s katastrofalnim posljedicama za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, kao i za mnoge druge države.

Već tisućama godina Golfska struja kontrolira klimu sjeverne Europe. Ona se gotovo zaustavila prije 12.000 godina, što se smatra glavnim “krivcem” za događaj koji je nazvan mlađi drijas, kada se svijet nakratko vratio u ledeno doba.

Golfska struja nije bila ovako slaba 1600 godina

Profesor Stefan Rahmstorf s Instituta za istraživanje utjecaja klime u Potsdamu skupio je više dokaza o snazi te struje od 400. godine nove ere, piše iflscience.

NIJE SAMO VELJAČA PREVRTLJIVA: Tjedan je počeo uz obilje sunca, ali uskoro dolazi promjena – pad temperature, a negdje možda i snijeg

“Sustav Golfske struje djeluje poput divovske pokretne trake, koja prenosi toplu površinsku vodu s ekvatora prema sjeveru i šalje hladnu duboku vodu s niskim salinitetom natrag prema jugu. Pomiče gotovo 20 milijuna kubika vode u sekundi”, rekao je Rahmstorf.

Izravna mjerenja snage sustava nedavni su fenomen, ali je oslabio za 15 posto od sredine 20. stoljeća. Ipak, posredno dobiveni podaci iz oceanskih sedimenata, ledenjaka, koralja pa čak i prstenova drveća mogu poslužiti kao pokazatelji njegove snage u ranijim vremenima.

Rahmstorf i koautori u časopisu Nature Geoscience ipak zaključuju da je priča jasna: Golfska struja nije bila ovako slaba barem 1600 godina.

Sjeverna Europa je klimatska anomalija

Golfsku struju pokreće gusta slana voda koja tone u sjevernom Atlantiku. Lakša slatka voda remeti proces. Strahuje se da će pojačane kiše ili otapanje leda iz okolnih područja biti dovoljne da poremete i dovedu do zaustavljanja cijelog

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen