69 znanstvenika vladi: Zaustavite štetan zakon

SKUPINA uglednih hrvatskih znanstvenika potpisala je ovih dana otvoreno pismo u kojem traži da vlada spriječi mogućnost da se novim zakonom Hrvatska zaklada za znanost, koja je temelj financiranja znanosti kroz projekte, stavi pod kontrolu politike te da se odbacivanjem visokih međunarodnih standarda vrednovanja unazade principi njezina rada.

Apel uglednih znanstvenika

U tekstu koji potpisuje 69 uglednih znanstvenika koji su u radu Zaklade sudjelovali kao panelisti piše da “novi prijedlog zakona kojim se rad Zaklade stavlja pod nadzor politike, a kriteriji znanstvene izvrsnosti kod izbora stručnih tijela se jasno i izrijekom ne spominju, znači veliki korak natrag”, te stoga apeliraju da se taj korak ne napravi.

Panelisti traže da vlada novim zakonom osigura samostalnost i kontinuitet djelovanja Zaklade bez političkog utjecaja na dva ključna načina:

1. osiguravajući način odabira članova upravnog odbora i svih stručnih tijela Zaklade isključivo prema visokim kriterijima znanstvene izvrsnosti, a ravnajući se prema standardima znanstveno najrazvijenijih zemalja;

2. zadržavajući međunarodno recenziranje projekata kao obavezan dio selekcijskog postupka.

Ovo pismo istovremeno je reakcija na optužbe na račun rada panelista koje su se mogle čuti u saboru te na prijedlog novog zakona za koji strahuju da bi mogao omogućiti da politički postavljeni znanstvenici bez potrebnih znanstvenih kvalifikacija dodjeljuju sredstva sebi i sebi bliskima.

Kritike iznesene u saboru brojni su panelisti doživjeli kao svojevrsnu pripremu terena za promjenu zakona na lošije, odnosno na formu kakva je bila na djelu prije donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj zakladi za znanost u srpnju 2013. Potpisnici uglavnom smatraju da, ako je bilo problema u radu Zaklade, poput prevelike administracije, zakon o njoj ne treba vraćati unazad, već unapređivati.

“Veliki korak unatrag”

Imunolog Bojan Polić kaže da se boji da se prijedlogom Zakona ponovno približavamo većem političkom utjecaju na rad Zaklade, što može biti pogubno za razvoj kompetitivne znanosti u Hrvatskoj i veliki korak unatrag.

“Osnovni principi funkcioniranja

Izvorni članak

Članci iz iste kategorije:

    Nije pronađen