5G mreža je velika stvar, ali postoje li rizici za zdravlje?

U zadnje vrijeme mnogo se govori o 5G mreži, superbrzom mobilnom komunikacijskom standardu pete generacije koji omogućuje goleme koristi za poslovne i privatne korisnike.

Međutim, je li nova tehnologija u potpunosti sigurna? Ovo su činjenice: Koju vrstu zračenja 5G mreža koristi i na koji način to može utjecati na čovjeka? Zračenje u 5G mreži je elektromagnetsko. Brojne su studije istraživale njegove učinke i posljedice.

– Jasno je dokazano da visokofrekventna polja imaju termalni učinak. To znamo još od mikrovalne pećnice. Međutim, taj je učinak puno manji kod mobilne komunikacije. Kako bi se izbjegla šteta po zdravlje, mobitel bi trebao zračiti manje od 2 watta po kilogramu. To je poznato kao SAR vrijednost (specifična stopa apsorpcije), rekla je Sarah Driessen s Istraživačkog centra za kompatibilnost elektromagnetskog sustava i okoliša njemačkog Sveučilišta u Aachenu.

Gdje pronaći SAR vrijednost na uređaju?

Na svakom pametnom telefonu mogu se pronaći dvije vrijednosti prva, kada držimo mobitel na uhu prilikom razgovara i druga kada je mobitel uz tijelo, primjerice u džepu. Te se vrijednosti nalaze u uputama za upotrebu mobitela. Kao uređaji s niskom razinom zračenja, klasificirani su oni uređaji koji imaju vrijednost SAR-a manju od 0, 6.

Smatra li se zračenje mobilnog telefona kancerogenim?

U pogledu ovog pitanja nema suglasja. Nema dokaza da korištenje pametnih telefona sukladno međunarodnim standardima može uzrokovati rak, rekla je Gunde Ziegelberger iz Njemačkog ureda za zaštitu od zračenja (BfS). Znanstvenici ipak još nisu potpuno uklonili tu moućnost zatop što se tumori razvijaju dugo. Ali sa svakom godinom, u kojoj ne vidimo porast oboljelih, smo sve sigurniji”, dodala je.

Ona se referira na stručnu skupinu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je 2011. sažela sve do tada objavljene studije. IARC je došao do zaključka kako je moguće da je zračenje mobilnih telefona kancerogeno. Ali to ne znači da je to zračenje zasigurno kancerogeno, navodi Driessen.

Kako se korisnik može zaštititi od zračenja?

Stručnjaci savjetuju držanje uređaja što dalje od glave. Koristite slušalice, razgovarajte putem zvučnika ili koristite fiksni telefon kada možete. Aktivirajte zrakoplovni način noću i nemojte nositi mobitel kada vam nije potreban. Zračenje je najveće u područjima sa slabim signalom, stoga izbjegavajte korištenje mobitela na takvim mjestima te u automobilima i vlakovima. Djecu pogotovo treba zaštititi od visokofrekventnog elektromagnetskog zračenja.

Kakav će učinak imati širenje 5G mreže?

Očekuje se da će 5G uzrokovati porast prisilne izloženosti zračenju, upozorila je Njemačka federacija za okoliš i očuvanje prirode (BUND). Zbog 5G će se postaviti odašiljači, ali s manjom prijenosnom snagom od prethodnih generacija. S druge strane, odašiljači će se nalaziti bliže mjestima stanovanja i rada. Teško je trenutno predvidjeti kako će to utjecati na količinu zračenja kojem je pojedinac izložen, navodi Ziegelberger. Razlog tome je što još nije dovoljno istražen raspon frekvencije na kojoj će raditi 5G u usporedbi s nižim frekvencijama. (HINA)

Članci iz iste kategorije: